Αντικείμενο της δράσης
Τα τελευταία χρόνια η ευαισθησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών για τα θέματα που σχετίζονται με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων αυξάνεται διαρκώς. Η τάση αυτή οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στη θέσπιση οδηγίας η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:
«.... κάθε επιχείρηση δημόσια ή ιδιωτική που ασκεί δραστηριότητες όπως παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση, πώληση ή διάθεση τροφίμων είναι υποχρεωμένη να τηρεί μια διαδικασία σύμφωνη με τις «Αρχές του Συστήματος Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου»
Σε αυτή την κατεύθυνση η εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων έγινε υποχρεωτική απαίτηση.
Ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της τήρησης των γενικών κανόνων υγιεινής των τροφίμων είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων τροφίμων, την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την εξασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.
Το επίσημο πρόγραμμα του ΕΦΕΤ παρέχεται από το ΜΕΚ ΑΙΓΑΙΟΥ Κε.Δι.Βι.Μ2.
Ποιους αφορά
Εργαζομένους όλων των επιχειρήσεων, δημοσίων ή ιδιωτικών, που ασκούν δραστηριότητες όπως: παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση, πώληση ή διάθεση τροφίμων.
Προσφερόμενα προγράμματα
Το ΜΕΚ ΑΙΓΑΙΟΥ διοργανώνει προγράμματα κατάρτισης συνολικής διάρκειας 10 ωρών, τα οποία υλοποιούνται σε 2 ημέρες. Οι εκπαιδευτές και οι αξιολογητές των προγραμμάτων προέρχονται υποχρεωτικά από το Μητρώο του ΕΦΕΤ. Οι συμμετέχοντες, μετά από επιτυχή αξιολόγηση, λαμβάνουν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης, εγκεκριμένο από τον ΕΦΕΤ.
Κόστος συμμετοχής
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα παραρτήματά μας.